Vijf commando’s die jouw hond moet kennen

Krijg jij binnenkort een hond? Hartstikke leuk! Jij wilt je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van dit beestje. Daarom zorg je ervoor dat jij alle benodigdheden in huis hebt. Zo heb je vast en zeker al voer ingeslagen en mogelijk staat er al een bench klaar voor de hond. Vergeet echter ook niet om speelgoed aan te schaffen, zodat het beestje zichzelf kan vermaken. Verder is het handig om alvast de nodige research te doen. Kijk bijvoorbeeld of er verzekeringen zijn die jij af wilt sluiten voor jouw hond. Dit is namelijk handig voor de zorg en gezondheid van jouw huisdier. Daarnaast wil jij jouw hond goed africhten. Hiervoor moet jij de hond commando’s aanleren. In deze tekst behandelen we vijf essentiële commando’s die jouw hond moet kennen!

1. Zit

Het eerste commando’s dat hondenbezitters hun hond leren is doorgaans ‘zit’. Indien jouw hond dit commando goed uitvoert, gaat hij/zij op zijn achterwerk zitten. Gebruik brokjes om dit commando aan jouw hond te leren. Het commando ‘zit’ is onder meer makkelijk wanneer jij tijdens een wandeling moet wachten voor een oversteek. Jouw hond kan dan namelijk rustig gaan zitten.

2. Af

Een hond kan niet alleen zitten, maar ook liggen. Hiervoor moet jij jouw hond het commando ‘af’ bijbrengen. Jij zorgt er met dit commando voor dat jouw hond een onderdanige houding aanneemt. Hierdoor weet hij/zij wie de baas is. Gaat jouw hond direct op de grond liggen? Beloon hem/haar dan met een lekkere snack.

3. Apport

Nagenoeg alle honden zijn dol op spelen. De beestjes vinden het voornamelijk leuk wanneer jij hun speelgoed zo ver mogelijk weggooit. Zij rennen er vervolgens als een dolle achteraan om het weer op te halen. Het commando ‘apport’ kan hierbij ontzettend handig zijn. Indien jouw hond zich dit commando eigen heeft gemaakt, brengt hij het speeltje namelijk weer terug. Geef de hond wel wat lekkers wanneer hij het speelgoed braaf terugbrengt.

4. Blijf

In hun enthousiasme willen honden vaak van alles doen. Dit is echter niet altijd wenselijk. Zo zit niet alle visite te wachten op het enthousiasme van jouw huisdier. Leer hem daarom ook zeker het commando ‘blijf’. Hierdoor weet jouw hond dat hij op de plek moet blijven waar hij op dat moment zit, ligt of staat.

5. Hier

Wil jij jouw hond bij je roepen? Leer hem dan het commando ‘hier’ aan. Dit vergt de nodige training, maar het werkt ontzettend goed. Met behulp van dit commando leer jij je hond namelijk om bij je te komen. Luistert jouw hond niet? Wees dan streng voor hem. In dat geval doet hij het de volgende keer hoogstwaarschijnlijk niet weer.